De historie van Israël is indrukwekkend, is soms weerzinwekkend en is bijzonder rijk. Door de rijke historie zijn er meerdere culturen en geloven in dit land ontstaan, waarbij het Jodendom in Tel Aviv het belangrijkste geloof is.
Het Jodendom heeft in Israël haar eigen feestdag; Jom Haätsmaoet. Dit is niet alleen een feestdag voor de joden in Israël, maar ook voor andere gelovigen. De dag wordt namelijk als de Dag van de Onafhankelijkheid gezien.
Historie
Voor de historie van Jom Haätsmaoet moeten we terug naar het jaar 5708 volgens de Joodse kalender. Op de vijfde dag van de maand iar sprak David Ben Gurion de onafhankelijkheidsverklaring van Israël uit. Hiermee werd de staat Israël officieel opgericht; het uitspreken van deze verklaring vond overigens in Tel Aviv plaats.
Vanaf dit moment is 5 ijar een nationale feestdag in Israël. Doordat de joden een andere notering van data aanhouden, vindt Jom Haätsmaoet altijd op twee dagen van de gregoriaanse kalender. Wat deze data precies is, verschilt van jaar tot jaar.
De eerste Jom Haätsmaoet vond plaats op 14 mei 1948. Dat was de datum in de gregoriaanse kalender die in 1948 gelijkstond aan de vijfde dag van de maand iar. In 2022 valt Jom Haätsmaoet echter op 4 en 5 mei.
Viering van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag
Jom Haätsmaoet wordt niet alleen in Tel Aviv gevierd, maar ook in de rest van Israël. Alleen de ultraorthodoxe Joden vieren Jom Haätsmaoet niet, omdat zij niet bidden voor de staat Israël. Alle andere joden doen dit op Jom Haätsmaoet echter wel. Zij spreken bepaalde gebeden uit en zij zingen psalmen.
Bij deze gebeden en psalmen draait alles om twee dingen; het vieren van de onafhankelijkheid en het hopen op vrede. Binnen Israël is vrede tot op de dag vandaag namelijk geen zekerheid.